Глиняні турки

Глиняні турки мають властивість, яка відсутня в інших матеріалів. Завдяки пористості глини турка вбирає аромат кави, тому напій виходить особливо смачним. 

"Поради з приготування або як варити каву в турці":

Поставте турку на вогонь і злегка прогрійте дно;

Насипте мелені зерна кави ( з розрахунку 2 чайні ложки з верхом меленої кави на 100 - 150 грамів води);

Додайте відразу цукор за смаком;

Налийте холодну воду. Води в турку треба наливати так, щоб її рівень припадав на найвужче місце горлечка турки (при цьому досягається мінімальне зіткнення з повітрям, що сприяє максимальному насиченню напою ароматом кавових зерен);

Поставте турку на вогонь. Бажано варити каву на повільному вогні. Але якщо у вас немає часу, то спершу розігріти воду можна і на сильному вогні. Як тільки, ви відчуєте, що на воді почала утворюватися специфічна кірочка - зменшіть вогонь до мінімуму і решту процесу заварювання кави здійснюйте на повільному вогні;

Найбільш відповідальний момент - це не дати втекти вашому напою. Після появи скоринки, на поверхні почнуть по краях утворюватися бульбашки (починається процес закипання) і скоринка стане підніматися. Необхідно вчасно зняти турку з вогню так, щоб скоринка не була зруйнована, але при цьому максимально відтягнути цей момент. Тобто бурхливого кипіння з виділенням великої кількості бульбашок повітря не повинно бути. Ваша скоринка - це свого роду затор між напоєм і повітрям і якщо вона порветься, то і смак напою понесе з собою;

Після зняття турки з вогню дочекайтеся поки скоринка не осяде і повторіть операцію один або два рази.

Догляд за туркою.

Кераміку і глину не рекомендується мити з використанням хімічних засобів для чищення, досить помити їх під струменем холодної води. Після миття обов'язково добре просушити, краще на сонці.

Мити керамічну турку тільки після охолодження.

Кераміка боїться перепадів температур і не боїться високих температур при плавному нагріванні!